Mănăstirea Căpriana
Mănăstirea Căpriana
Mănăstirea Căpriana
Mănăstirea Căpriana
Mănăstirea Căpriana
Mănăstirea Căpriana
Mănăstirea Căpriana
Mănăstirea Căpriana este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Republica Moldova. Legenda spune că aceasta a fost întemeiată de marele voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare. Cercetările arheologice, însă, împreună cu mai multe documente de epocă, vin să ne confirme faptul că vârsta mănăstririi este chiar mai veche decât cea atribuită de legendă. Și anume, aceasta s-ar fi întemeiat în primul sfert al sec. XV, în vremea domniei lui Alexandru cel Bun, bunicul lui Ștefan cel Mare.
Complexul monahal include mai multe lăcașe: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” ridicată în 1545 de Petru Rareş și reconstruită apoi de Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni la 1802, Paraclisul de iarnă „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” ridicat în anul 1818 și Biserica centrală ridicată între anii 1903 şi 1905, la fel cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
La fel ca majoritatea mănăstirilor moldovenești, Căpriana este construită pe un loc extrem de pitoresc. Locul, vechimea Mănăstirii, importanța sa și lunga listă de voievozi - ctitori care au contribuit la amenajarea ei sunt doar câteva motive pentru care merită vizitată.