Pădurea Domnească
Pădurea Domnească
Pădurea Domnească
Pădurea Domnească
Pădurea Domnească
Pădurea Domnească
Pădurea Domnească reprezintă o arie protejată din Republica Moldova situată între satele Cobani - la nord și Pruteni - la sud acoperind o suprafață de peste 5000 de hectare. Unicitatea rezervației este reprezentată de varietatea florei și faunei. Aici pot fi găsite specii rare de plante ca vița de vie sălbatică, ghiocelul alb, vioreaua, laleaua pestriță - în total fiind 31 de specii rare, dintre care 12 sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Fauna rezervației adună 47 de specii de mamifere, 15 specii de reptile și amfibieni și 159 de specii de păsări din care 21 sunt introduse în categoria speciilor rare de animale.
Cartea de vizită a Rezervației Pădurea Domnească sunt zimbrii – animalele simbol ale Moldovei. În prezent, la Zimbrărie sunt șapte zimbri maturi și un pui. Trei zimbri sunt din Polonia, restul fiind născuți în rezervația din raionul Glodeni.
Pe lângă Zimbrărie, Rezervația include situri de valoare unică pentru patrimoniul istoric și cultural, Suta de Movile; Stânca Mare; Defileul „Cheile Buteștiului”; Reciful coralier „Ciobani”; Colonia de stârci „Țara Bâtlanilor”, și alte locații importante.
De asemenea, pe teritoriul Rezervației, în apropiere de satul Moara Domnească, se află mai multe parcele cu stejari seculari, pe o suprafață de cca 123 ha. Stejarii depășesc vârsta de 250 ani și ating înălțimi record de peste 35m.