Mănăstirea Țîpova
Mănăstirea Țîpova
Mănăstirea Țîpova
Mănăstirea Țîpova
Mănăstirea Țîpova
Mănăstirea Țîpova
Mănăstirea Țîpova
Mănăstirea Țîpova este o adevărată perlă a patrimoniului nostru național. Situată în satul cu același nume, pe malul drept al Nistrului, mănăstirea este una din cele mai vechi așezări monahale din Moldova. Ultimele cercetări au arătat că aceasta a existat încă din sec. X, pe locul unei necropole dacice.
Mănăstirea este unică și prin amplasarea sa – peste 20 de schituri săpate în stâncă și conectate între ele prin tuneluri, galerii și scări. De asemenea, mănăstirea este înconjurată de apele râului Nistru și pârâului Țîpova, care formează minunate cascade – unele cu înălțimea de peste 16 m. Relieful stâncos, cărările înguste și peisajul natural crează un traseu inedit pentru turiști, însă nu ușor accesibil. Din acest motiv trebuie să fiți pregătiți pentru un traseu de dificultate-medie.
Însăşi mănăstirea este alcatuită din trei complexe monastice. Primul complex, include biserica cu hramul Sfintei Cruci şi câteva chili. Al doilea complex include biserica Sfântul Nicolae, săpată în stâncă. Iar al treilea complex, care dateaza din secolele XVI-XVIII, cuprinde alte 18 încăperi.
Vechimea mănăstirii este asociată și cu mai multe legende. Conform uneia, marele voievod al Moldovei Ștefan cel Mare, s-ar fi cununat aici cu una din soțiile sale. Tot aici ar fi fost înmormântată una din cele 3 soții.
Altă legendă ne spune că aici ar fi murit poetul grec Orfeu, iar mormântul lui s-ar afla la poalele uneia dintre cascade.
An de an, mănăstirea este vizitată de zeci de mii de turiști și rămâne a fi o mândrie nu doar pentru Moldova, dar și pentru întreaga Europă de Est.