Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească ce datează din secolul al XV-lea, construită în timpul domniei lui Petru Vodă și menită să păzească hotarul țării – râul Nistru, de cetele tătare. Cetatea Sorocii a servit și drept punct vamal pentru negustorii ce navigau pe Nistru, și deși a fost asediată de mai multe ori de-a lungul istoriei, nu a fost niciodată cucerită de inamici.
Din cele 7 fortărețe de hotar pe Nistru, Cetatea Sorocii este una cu totul specială. Această se deosebește prin forma sa – un cerc, cu un sistem concentric de apărare. Planul circular are un diametru de 37,5 metri, patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular, toate amplasate la distanțe egale. În acest mod, cetatea nu are unghiuri moarte, care ar fi putut ascunde oșteni inamici.
Cea mai populară legendă despre Cetatea Sorocii spune că pe timpul unui îndelungat asediu de către tătari, o barză albă ar fi adus struguri apărătorilor înfometaţi şi însetaţi ai cetăţii, salvându-le astfel viaţa şi dăriundu-le biruinţa. Strugurii fiind asociați cu sângele Mântuitorului, se face trimitere la victoria obținută datorită credinței. De altfel, putem găsi acea barză pe stema orașului de astăzi.
O altă legendă ne relatează despre existența unui tunel subteran din fântâna cetății, pe sub apa Nistrului, până pe celălalt mal. Cercetările însă nu au detectat un astfel de tunel încă.
În Cetate este amenajată și o expoziție permanentă, cel mai prețios exponat fiind replica fidelă a paloșului lui Ștefan cel Mare.